PERLA

Perla

 

Něžnost a půvab symbolizující věrnost a čistotu, vždy byl a bude okouzlující ozdobou každé romantické duše.

V historii jsou spjaty téměř s každým náboženstvím. Věří se, že mají léčivou moc. V mnoha kulturách darované perly přinesou štěstí a zdraví obdarovanému. Silně spjaty jsou s ženskostí a těmi nejčistčímI city a úmysly. Jsou odrazem, toho co může vzniknou z něčeho tak nicotného, jako je zrnko písku, dopřejeme li dostatek času. Jsou posly krásy vyzdvižených z největších hlubin. 

Byly vždy vyhledávanou ozdobou vladařských šperků a jejich hodnota vždy byla vysoce ceněna. Stejně oblíbené, byli i pro dekorování liturgických předmětů. Své výsluní našly během období Baroka. 

Perlové šperky jsou nadčasovým doplňkem, hodícím se nejen k letním outfitům. Skvěle doplní svatební šaty ve Váš velký den. I slavností róbu třeba při návštěvě divadla.

 

Vznik - od zrnka k perle

Perla je důkazem, že i malé zrnko se může změnit v krásu. Je obalováno perletí produkovanou lasturou ,aby nedocházelo k jejímu dráždění.

Vlastně se jedná o ochranný mechanizmus perlorodých lastur. Tento proces trvá minimálně jeden rok.

V dnešním šperkařství se převážně používají perly z chovu. Jejich vznik je totožný se samovolným. Liší se pouze cíleným umístěním tělíska, budoucí perly, do schránky. 

Mohou mít mnoho různých barevných odstínů. Od klasické perleťově bílé přes růžovou, stříbřitou či zelenkavou. Vyskytují se ale i v barvě žluté, žlutooranžové nebo namodralé.

 

soluna A