Co je rhodium

Často se u šperků ze stříbra a bílého zlata setkáváme s rhodiovou úpravou. V tomto krátkém článku si tento kov trochu přiblížíme a povíme si čím je pro šperky přínosný.

 

Rhodium

Rhodium (chemická značka Rh) je drahý kov stříbřitě bílé barvy s vysokou teplotou tání a vysokou chemickou odolností. Patří mezi lehké platinové kovy a nejvíce se uplatňuje při výrobě chemicky a teplotně odolných produktů. Objevil ho roku 1803 anglický chemik William Hyde Wollaston a jméno mu dal podle narůžovělé barvy jeho slitin.

 

Rhodiované šperky

Rhodium je antialergení trvodokov a jeho využití na špercích přináší mnoho výhod. Při využití pro stříbrné šperky vytváří rhodium odolnou vrstvu. Ta dává stříbrným šperkům nejen vysoký lesk, ale zabraňuje i jeho oxidaci, tedy jeho černání, to způsobuje vlhkost, vzduch a pot. Tím se prodlužuje krásný lesklý vzhled šperku i jeho životnost.

U bílého zlata je rhodium stejně jako u stříbrných šperků využito pro zvýšení odolnosti a lesku. Bílé zlato je přirozeně lehce nažloutlé a díky rhodiování získá krásně výraznou bílou barvu.

Rhodiované šperky jsou odolnější proti poškození, přesto je potřeba i u nich dodržovat správnou péči viz článek "Jak pečovat o šperky".

Při častém nošení nebo u starších šperků se doporučuje obnovovat rhodiovou vrstvu, která se přirozeně postupně odírá. Rhodiová úprava je přínosem i při obnově lesku šperků. Při navracení lesku nebo opravě poškození vašim oblíbených kousků musí dojít nejdříve k jejich oživení, neboli odstranění z oxidovaného povrchu. Při procesu obnovení u rhodiovaných šperků je odstraněna vrstva rhodia a tím dochází k minimalistickým ztrátám na zlatě, či stříbře

 

274527375_487871052931646_8538878487877672032_n